Förtroendet för de finansiella marknaderna - Tough Skapa, lätt att tappa

På frågan vad är det värsta sak som kunde hända för ekonomin, tyska folket svar inflation och amerikaner svar arbetslöshet. Denna skillnad är djupt rotad i erfarenheterna från de två länderna under de turbulenta ekonomiska tiderna mellan två världskrig. Tyskland fått uppleva vad som fortfarande anses vara en av de värsta inflationen perioder i alla tider och USA befolkningen var traumatiserad av skyhöga arbetslösheten. Nästan ett sekel senare dessa erfarenheter påverkar hur folk tänker och om hu
Att negativa erfarenheter påverkar förväntningar och beteende bekräftades nyligen av en forskningsrapport med uppgifter från Bulgarien. Bulgarien är ett litet land i södra Europa, en av den sovjetiska satelliter som började marknad och politiska reformer i början av 1990-talet. Det var dock för ivrig att liberalisera sina finansiella system och för långsamt för att reformera sin verkliga ekonomin. Regeringen lämnade kredit till politiskt viktiga företag och korruptionen bidragit till en uppbyggnad av osäkra fordringar banksystemet. Genom 1996 var situationen ohanterlig och en stor del av banksystemet imploderade. Många människor förlorade sina besparingar.

Tolv år senare, i maj 2008 en nationell röstningen byrå gjort en enkät undersöka om erfarenheterna från 1996 berör hur människor tänkte på det finansiella systemet. I undersökningen frågade folk om en bankkris är sannolikt under de närmaste 1-5 åren. Undersökningen frågade även om de tillfrågade eller sina vänner eller familj hade förlorat pengarna under krisen 1996. Syftet var att se hur händelser rapporterats i denna fråga påverkar människors förväntningar på en annan kris. Undersökningen fann att endast en tredjedel av bulgarer uteslöt möjligheten av en bankkris, medan en tredje ansåg att en kris är sannolikt eller mycket sannolikt. Det här är anmärkningsvärt, eftersom Bulgarien har haft mycket framgångsrika reformer i sina finansiella system och dess ekonomi.

Ändå fann undersökningen att 1996 krisen ännu vägde tungt för uppgiftslämnarna sinnen. Människor som hade upplevt en stor förlust 1996 var nästan 50 procent mer sannolikt att förvänta sig en annan kris. Klart, går igenom en traumatisk finansiella händelse har långsiktiga effekter på människors förtroende för stabiliteten i det finansiella systemet. Dessutom påverkar ofullständig förtroende beteende. Människor nämndes upprepade gånger brist på förtroende som en av de viktigaste skälen för att inte inleda ett bankkonto, kreditgivningen eller att investera på aktiemarknaden.

Skulle vi se samma effekt i USA? Hur lång tid skulle det ta för folk som förlorat 50 procent av sin pensionering portfölj och 20-30 procent av eget kapital i sina hem för att bli entusiastiska investerare igen? Analysen från Bulgarien föreslår att det kan ta år och möjligen årtionden. Ytterligare ett skäl att undvika en härdsmälta av det finansiella systemet. Den fullständiga rapporten är tillgänglig som en uppsats från avdelningen för Georgia State University i Atlanta, USA

No comments:

Post a Comment